Dossier Vluchtelingencrisis

Vluchtelingen op het nippertje gered

In Oostenrijk is een nieuw vluchtelingendrama vermeden. De politie heeft er 24 jonge Afghanen die opgesloten zaten in een bestelwagen, bevrijd. Het voertuig kwam uit Hongarije en werd bij een nachtelijke controle onderschept. De bestuurder, een Roemeen, probeerde te vluchten maar kon worden opgepakt.

De politie had het over "een gevangenis op wielen". De zijdeur van de bestelwagen was dichtgelast, terwijl aan de achterklep een hangslot hing dat enkel langs buiten kon geopend worden. Alle ramen waren vergrendeld. Er kon geen frisse lucht naar binnen. In het voertuig zaten 24 Afghanen, de meesten rond de zestien à zeventien jaar. De laadruimte was amper 3,35 meter lang, 1,75 meter breed en 1,80 meter hoog, aldus een politiebron. "Ze waren op elkaar gestapeld in deze kleine ruimte als objecten", luidde het.

De inzittenden hadden geen medische verzorging nodig, maar volgens de politie was er wel "acuut levensgevaar" indien ze niet zouden zijn bevrijd.

De Oostenrijkse politie heeft de wegcontroles fors opgedreven in de strijd tegen de mensenhandel, nadat vorige week in de buurt van de Hongaarse grens 71 lijken in het ruim van een vrachtwagen waren aangetroffen. Die truck stond stil op de pechstrook.