Dossier Vluchtelingencrisis

5 treinen geblokkeerd aan Eurotunnel

In de nacht van dinsdag op woensdag stonden vijf treinen van Eurostar stil aan de tunnel onder het Kanaal, nadat er mensen gesignaleerd waren op de sporen, hoogstwaarschijnlijk migranten die proberen Groot-Brittannië te bereiken. Er zouden ook twee treinen van Brussel naar Londen betrokken geweest zijn, valt te lezen op de website van Eurostar. Intussen verloopt het Eurostarverkeer opnieuw normaal. 

Vier van de treinen stonden geblokkeerd aan de Franse grens, voor de ingang van de tunnel die Frankrijk met Groot-Brittannië verbindt. Het is niet bekend hoeveel mensen er in de toestellen zaten. Sommigen zaten al urenlang vast, terwijl de elektriciteit uit veiligheidsoverwegingen werd uitgeschakeld, getuigt een Française tegenover het persagentschap AFP. 

Volgens Eurostar waren er mensen op de sporen gesignaleerd. De eerste meldingen dateren van 22.30 uur. "Het verkeer is onderbroken tot Eurotunnel (de eigenaar, nvdr) en de ordediensten ons de toelating geven om verder te rijden". De sporen werden vrijgemaakt rond 01.30 uur. Drie van de vijf treinen, waaronder de trein van Brussel naar Londen, konden hun reis voortzetten naar Londen, de twee andere treinen moesten terugkeren naar Parijs of Londen. Woensdagochtend verloopt het treinverkeer opnieuw normaal, al zijn er twee treinen afgeschaft. 

Ongeveer 3.000 migranten houden zich al maanden op in de buurt van Calais, en proberen regelmatig Engeland te bereiken. De voorbije maanden waren er herhaaldelijk incidenten, waardoor de veiligheidsmaatregelen er zijn opgevoerd. Nu zouden nog "slechts" 100 à 200 mensen per nacht de oversteek wagen, tegen 2.000 enkele nachten in juli.