Dossier Vluchtelingencrisis

Treinvluchtelingen komen aan in Duitsland

Tot 2.000 vluchtelingen zijn alleen al dinsdagochtend vanuit Salzburg met treinen naar Duitsland verdergereisd. De meesten van hen hadden de nacht op het station doorgebracht, zo zei een woordvoerder aan het Oostenrijkse persagentschap APA. In Tsjechië zijn in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend meer dan 200 vluchtelingen uit treinen gehaald, waarmee ze uit Oostenrijk en Hongarije naar Duitsland probeerden te reizen.

De mensen - onder wie vele gezinnen met kinderen - waren vanuit Hongarije via Wenen naar Salzburg getrokken, waar maandagavond laat geen treinverbindingen naar München meer waren. Op het station werden ze opgevangen door het Rode Kruis en andere hulporganisaties. Slechts drie vroegen in Salzburg asiel aan, terwijl alle anderen naar Duitsland verder wilden reizen.

In Tsjechië zijn dan weer 200 vluchtelingen uit treinen uit Oostenrijk en Hongarije naar Duitsland gehaald. Onder hen waren ook 61 kinderen, zei een woordvoerster van de Tsjechische politie. De vluchtelingen zijn vooral in sportcentra in Breclav en Hodonin ondergebracht, voor ze naar opvangcentra konden gebracht worden. Het gaat in hoofdzaak om vluchtelingen uit Syrië.

De Tsjechische vreemdelingenpolitie wachtte 's nachts aan het Tsjechisch-Slovaakse grensstation Breclav op de trein. Hongarije had vluchtelingen, die vooral via de zogenaamde Balkan-route aankomen, maandag in het station in Boedapest niet langer tegengehouden. Ook Oostenrijk laat de mensen, in zoverre ze daar niet om asiel vragen - ongehinderd doorreizen naar Duitsland. Dinsdag voerde de Hongaarse politie opnieuw controles uit en is het internationale station in Boedapest ontruimd.

"We houden ons aan de wetten, onafhankelijk van hoe men zich in andere landen gedraagt", zei de Tsjechische politiewoordvoerster Katerina Rendlova. De vluchtelingen mochten niet verderreizen, omdat ze de nodige reispapieren niet bij zich hadden.

Afbeelding: Treinstation in Boedapest