Dossier Vluchtelingencrisis

Station gesloten na toestroom vluchtelingen

Het internationaal station van Boedapest in Hongarije is vanochtend een tijdlang ontruimd en volledig afgesloten doordat honderden vluchtelingen de treinen naar Oostenrijk en Duitsland op wilden. Het treinverkeer werd opgeschort en het gebouw ontruimd. Intussen is het station opnieuw open, maar vluchtelingen wordt de toegang ontzegd. Gisteren al vertrok een recordaantal van vluchtelingen uit Boedapest naar het Oostenrijkse Wenen.

Tot nader order zal geen enkele trein nog aankomen of vertrekken in het station Keleti, klonk het vanochtend door de luidsprekers in het station. "We vragen iedereen het station te verlaten", luidde het ook. Honderden agenten evacueerden het station vanwaar talrijke vluchtelingen gisteren nog konden vertrekken naar Oostenrijk en Duitsland.

De beslissing om het station te evacueren gebeurde op een moment dat ongeveer 500 mensen probeerden aan boord te gaan van een trein naar Wenen, aldus een journalist van het Franse persagentschap AFP. De politie, onder wie leden van de oproereenheden, begeleidden reizigers en vluchtelingen naar de uitgang. Er werd geen weerstand geboden en er vonden geen incidenten plaats. Kort voor de middag werd het station opnieuw geopend, maar vluchtelingen mogen vooralsnog niet binnen.

Gisteren record vluchtelingen naar Wenen

Gisteren nog reisden 3.650 vluchtelingen vanuit het Hongaarse Boedapest naar Wenen, een “dagrecord” volgens de Oostenrijkse politie. De Hongaarse autoriteiten keurden toen het vertrek van de vluchtelingen per trein goed, ondanks dat velen van hen geen visa hadden. "We gaan na hoeveel van hen asielzoekers zijn", verklaarde de woordvoerder van de politie.