Tokio schrapt logo OS na plagiaatclaim

Het organiserend comité van de Olympische Spelen van 2020, in Tokio, heeft beslist het controversiële logo van de Spelen te schrappen. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo News vernomen. De ontwerper van het logo, Kenjiro Sano, wordt door de Belg Olivier Debie beschuldigd van plagiaat.

Het logo van Tokio 2020 lag al een hele tijd onder vuur. Onder meer doordat de Belg Olivie Debie, ontwerper van het logo van het Theater van Luik, de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio beschuldigde van plagiaat. Maar ook andere beelden zouden als inspiratiebron voor het logo van Tokio 2020 gediend hebben. Begin augustus maakte Debie bekend dat hij naar de rechter stapt. Die zitting is op 22 september voor de burgerlijke rechtbank van Luik gepland.

Straks komt het organisatiecomité in spoedzitting bijeen. Daar zou volgens Japanse media definitief beslist worden het huidige logo van de Olympische Spelen in Tokio te schrappen. Al zou die beslissing niet rechtstreeks te wijten zijn aan de beschuldigingen van Debie. Voor meer informatie is het echter wachten op een persconferentie om 19 uur lokale tijd (12 uur Belgische tijd).

Vrijdag nog hadden de organisatoren laten weten niet van plan te zijn het logo te veranderen. Ze wezen de plagiaatbeschuldigingen toen nog stellig van de hand. "We zijn ervan overtuigd dat het ontwerp origineel is", zei Toshiro Muto, de algemeen directeur van het organisatiecomité, op een persconferentie.

De Japanse ontwerper Kenjiro Sano verzekerde dat hij zijn logo uit het niets heeft gecreëerd. Er zijn overeenkomsten tussen de twee ontwerpen, maar het logo van de OS heeft "talrijke elementen" die niet in het logo van de Belg terug te vinden zijn, voerde Muto aan.