Ministers met Thalys naar Veiligheidstop

Van elke hogesnelheidstrein moet er een volledige passagierslijst komen, zodat elk land weet wie naar waar reist en of er mogelijke terreurverdachten op de treinen zitten. Dat heeft ons land samen met acht andere Europese landen beslist op een Veiligheidstop in Parijs. De aanleiding voor het overleg was de mislukte aanslag van ruim een week geleden op de Thalys.

Voor ons land voerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het woord in Parijs. Hij ging net zoals de andere ministers symbolisch met de Thalys naar het overleg. Volgens Jambon is het nodig om identiteitscontroles te doen op de hogesnelheidstreinen. Dat vertelt hij aan VTM NIEUWS-reporter Jan De Meulemeester.

“Op internationale treinen, maar ook op schepen moeten dezelfde controles zijn als in de luchtvaart”, vertelt hij. “Dat is nodig, want de criminelen zoeken de plaatsen op die het minst gecontroleerd worden.” 

Om diezelfde reden is ook voorgesteld om de bewaking in alle treinstations naar het strengste niveau op te trekken. “Het treinstation met de strengste controles wordt de norm voor alle andere stations”, zegt Jambon.