50 migranten dood in truck gevonden

In Oostenrijk zijn twintig tot vijftig vluchtelingen dood teruggevonden in een geparkeerde vrachtwagen. De migranten zijn waarschijnlijk gestorven aan verstikking. De vrachtwagen stond geparkeerd langs de A4 tussen Neusiedl en Parndorf. Dat bevestigt het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De vluchtelingen werden dood aangetroffen in de oplegger op de autosnelweg A4, tussen Neusiedl en Parndorf, in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland, ten zuiden van Wenen. De politiediensten deden de gruwelijk ontdekking tijdens een controle. De oplegger stond er al geruime tijd geparkeerd. Er is een klopjacht geopend op de bestuurder. De politiediensten deden de gruwelijke ontdekking tijdens een controle. De oplegger stond er al geruime tijd geparkeerd. Er is een klopjacht geopend op de bestuurder.

"Donkere dag"

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner reageerde al op de tragedie. "Vandaag is een donkere dag", zei ze vanmiddag op een persconferentie. "We moeten met alle kracht en met nultolerantie optreden tegen de mensensmokkelmaffia."

"Indringende lijkgeur rond vrachtwagen"

“De vrachtwagen waarin de levenloze lichamen van de vluchtelingen gevonden is, is weggebracht naar Wenen voor verder onderzoek.” Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp in Oostenrijk. “Ze hebben nog altijd geen idee hoeveel mensen precies in die vrachtwagen zaten. Dat moet duidelijk worden uit de autopsies op de lichamen. Op de plek waar de vrachtwagen stond, hangt nog steeds een indringende lijkgeur."

"De vluchtelingen komen via Hongarije naar Oostenrijk. Daar proberen ze een trein te nemen in de hoofdstad Boedapest. Maar daar worden ze tegengehouden, dus zoeken ze hun toevlucht tot mensensmokkelaars. Hun doel zijn landen als Oostenrijk of Duitsland.”