Journalisten live op antenne vermoord

In de Amerikaanse staat Virginia zijn bij een schietpartij twee doden gevallen. Het gaat om een journaliste en een cameraman van de lokale nieuwszender WDBJ7. Ze werden live op televisie doodgeschoten, terwijl ze bezig waren met een interview. De schutter is een vroegere werknemer. Hij kon nog vluchten, maar overleed na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis.

De schietpartij gebeurde op Bridgewater Plaza, een winkelcentrum in de stad Moneta. De twee slachtoffers zijn de 24-jarige journaliste Alison Park en de 27-jarige cameraman Adam Ward. De vrouw die wordt geïnterviewd wordt geraakt in de rug en is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is ze geopereerd en haar toestand is intussen stabiel.

Twee jaar geleden ontslagen

De 41-jarige schutter is een ex-journalist bij de nieuwszender. Hij werd twee jaar geleden ontslagen nadat hij beschuldigingen had getuit tegenover collega’s. Over zijn motief is officieel nog niets bekend, maar mogelijk heeft afgunst er iets mee te maken. Aan nieuwszender ABC zou de man afgelopen nacht een fax van 23 pagina’s lang hebben gestuurd. Daarin zou hij geschreven hebben over de schietpartij op een kerk in Charleston van twee maanden geleden en het bloedbad op Virginia Tech in 2007.

>

Zelfmoordpoging

Op de beelden die rechtstreeks op televisie te zien waren, is de man een fractie van een seconde te zien. Dat gebeurt op het moment dat de cameraman op de grond valt, maar wel blijft filmen. De schutter wist te ontkomen en werd uren achtervolgd door de politie. Op het moment dat hij zou worden ingerekend, heeft hij zichzelf neergeschoten. Hij werd nog in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar is daar aan zijn verwondingen overleden.

Filmt zelf de moorden

De man heeft de schietpartij ook zelf gefilmd. Zowel op zijn Twitter- als op zijn Facebookaccount heeft de beelden gepost. Beide accounts zijn intussen offline gehaald.