20 jaar strafkamp? Zingen maar!

Ondanks internationaal protest heeft een Russische rechtbank de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov tot twintig jaar strafkamp veroordeeld. Na de uitspraak begonnen hij en een medebeschuldigde het Oekraïense volkslied te zingen, wat voor een opmerkelijk beeld zorgde. De rechtbank in de stad Rostov, in het zuiden van Rusland, achtte de 39-jarige man schuldig aan daden van terrorisme op het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim. Zijn medebeschuldigde, Aleksandr Koltsjenko, kreeg tien jaar strafkamp.

Regisseur Sentsov is gekant tegen de Russische annexatie van de Krim, en werd in Rusland berecht voor terrorisme. Hij werd in mei vorig jaar opgepakt in zijn huis op de Krim en beschuldigd van de coördinatie van een groep van activisten die verbonden is met de Oekraïense paramilitaire ultranationalisten van Pravy Sektor. Sentsovs advocaat heeft altijd gezegd dat zijn cliënt niets met terrorisme te maken heeft.

Mensenrechtenactivisten spreken over een schijnproces met vervalste aanklachten en bewijzen. De twee hebben tien dagen tijd om in beroep te gaan.