Massa steekt grens met Hongarije over

Zo’n duizend vluchtelingen die afgelopen weekend via Macedonië Servië hadden bereikt, hebben gisteravond de grens met het EU-land Hongarije overgestoken. De vluchtelingen zijn voornamelijk Syriërs. Ze raakten Hongarije binnen via een internationale spoorweg, vlak bij het Zuid-Hongaarse dorp Roszke. Ze werden opgevangen door de Hongaarse politie en naar een nabijgelegen registratiecentrum gebracht, meldt het Hongaarse nieuwsagentschap MTI.

De migranten waren naar Hongarije getrokken omdat het land, als lidstaat van de Europese Unie, aanzien wordt als een springplank naar de rijkere EU-landen. De vluchtelingen maakten bij hun tocht gebruik van een van de weinige overgangen aan de Hongaars-Servische grens die nog niet afgesloten werd. Hongarije hoopt tegen 31 augustus namelijk klaar te zijn met de plaatsing van een 170 kilometer lange Hongaarse ‘muur’, die vluchtelingen aan de grens met Servië moet tegenhouden.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat door de bouw van die barrière tienduizenden vluchtelingen in armoedige omstandigheden in Servië en Macedonië vast zullen komen te zitten.