Beurzen kleuren wereldwijd bloedrood

De beurzen krijgen opnieuw rake klappen. De Bel20, de korf met de twintig grootste bedrijven op de beurs van Brussel is alweer een kleine drie procent gezakt. Ook de andere Europese beurzen gaan diep in het rood, net zoals de Aziatische. De Chinese beurs is met maar liefst 8,5 procent gekelderd.

“Dit is twee weken geleden begonnen in China”, vertelt financieel expert Paul D’Hoore. “De lokale munt, de Yuan, is gedevalueerd. Dat gebeurt meestal omdat de economie het niet goed doet en het land zo de export wil stimuleren. Maar de Chinese economie is enorm belangrijk voor ons, vandaar ook de internationale onrust.”

Dat de beurzen vandaag donkerrood kleurden, betekent niet dat er iets grondig mis is met onze economie. “Er zijn geen blijvende gevolgen, maar dit mag ook niet te lang duren”, zegt Paul D'Hoore.

"Geen beurscrash"

De Bel20 verloor vandaag meer dan vijf procent. “Er is sprake van een correctie. Dat wil zeggen dat over een bepaalde periode de beurs met tien procent naar beneden is gegaan”, vertelt Paul D’Hoore. “Een beurscrash is dit niet, want dan zouden we tien procent in één dag tijd moeten verliezen.”