Erelegioen voor helden van de Thalys

De Franse president François Hollande heeft aan vier heldhaftige passagiers het erelegioen (Légion d’Honneur) uitgereikt. De vier overmeesterden vrijdag op de Thalys een vermoedelijke terrorist. De jonge Amerikanen Anthony Sadler, Alek Skarlatos en Spencer Stone en de Brit Chris Norman werden gehuldigd op het Élysée in Parijs.

Volgens de Franse president François Hollande is een "echt bloedbad" vermeden in de Thalystrein op weg van Amsterdam naar Parijs, dankzij de tussenkomst van de vier passagiers. "De dader had voldoende wapens en munitie bij om een echt bloedbad aan te richten. En dat was ook wat hij gedaan zou hebben als jullie hem niet overmeesterd hadden door alles te riskeren, ook jullie leven."

De Franse passagier die ook geprobeerd heeft om de verdachte te neutraliseren, een 28-jarige man die voor een Franse bank in Amsterdam werkt en anoniem wil blijven, zal ook gehuldigd worden. Hetzelfde geldt voor de 51-jarige Franse Amerikaan Mark Moogalian, die gewond raakte en nog in een Rijsels ziekenhuis ligt. Het viertal zorgde ervoor dat de met een kalasjnikov en pistool bewapende Ayoub El Khazzani overmeesterd werd. Hij houdt vol dat hij geen terroristische daad wilde plegen.

Ook premier Charles Michel is in Parijs en woonde er de plechtigheid bij. Hij sprak vooraf, samen met Hollande en een vertegenwoordiger van de Nederlandse minister-president Mark Rutte, met het viertal. Later op de dag zal Michel ook nog kort met Hollande overleggen over de gebeurtenissen van vrijdag en wat België en Frankrijk samen kunnen doen in de strijd tegen het terrorisme.

Kort na de ceremonie op het Elysée heeft premier Michel met ‘de helden van de Thalys’ gepraat. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. Hij was achteraf vol bewondering voor wat die mensen hebben gedaan. Want ze hebben ook veel Belgische mensenlevens gered en daarom heeft ons land beslist ze ook een Belgische eremedaille te geven voor hun heldendaad.

Volgens Michel moet er nu dringend iets gebeuren om soortgelijke aanvallen te voorkomen. “Er is nog altijd het vrij verkeer in Europa waardoor je vrij mag reizen. We moeten zo ver mogelijk gaan om passagiers meer te gaan controleren”, zegt de premier. “Zo weten we wie waar aan het reizen is binnen Europa.”