Zuid-Korea eist "duidelijke excuses"

De gesprekken die de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea opnieuw moeten doen afnemen, worden maandag nog altijd voortgezet. De onderhandelingen gaan daarmee hun derde dag in. Zuid-Korea waarschuwt intussen dat het zijn grenspropaganda niet zomaar zal stopzetten.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zijn er geen elementen die wijzen op enige toenadering tussen de beide Korea's. De hoge vertegenwoordigers weigeren evenwel om inhoudelijke details over de gesprekken bekend te maken.

"Duidelijke excuses"

Wel wordt de druk maandag verder opgevoerd door de Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye. Die heeft nogmaals benadrukt dat Seoel de propaganda-acties aan de Noord-Koreaanse grens zal blijven voortzetten zolang Pyongyang geen "duidelijke excuses" heeft aangeboden. Noord-Korea moet daarnaast ook beloven dat het zich zal onthouden van nieuwe "provocaties", zo luidt het voorts.

"Totale oorlog"

De spanningen tussen de twee landen waren opnieuw opgelopen nadat artillerie-eenheden van Noord- en Zuid-Korea donderdag heen en weer gevuurd hadden. Noord-Korea stelde de zuidelijke buur een ultimatum en dreigde met "totale oorlog" als Seoel niet zou stoppen met de propaganda-operaties via luidsprekers aan de grens.

De huidige onderhandelingen in Panmunjeom, het grensdorp waar in 1953 de wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea ondertekend werd, moeten de lont weer uit het kruitvat halen.