IS blaast tempel in Palmyra op

De jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft zondag de tempel van Baal-Shamin in de stad Palmyra, in het oosten van Syrië, opgeblazen. Dat meldt het Syrische directoraat-generaal Antiquiteiten en Musea.

De terreurorganisatie "heeft vandaag een grote hoeveelheid explosieven in de tempel van Baal-Shamin geplaatst en die vervolgens laten ontploffen. Het bouwwerk is grotendeels verwoest", zo zegt Maamoun Abdulkarim, die aan het hoofd staat van het directoraat-generaal. "De cella (de centrale ruimte voor het godenbeeld, nvdr.) werd vernietigd en de zuilen errond zijn ingestort", klinkt het voorts. "Onze somberste voorspellingen zijn helaas uitgekomen."

De oudste delen van de tempel van Baal-Shamin dateren van 17 na Christus. Het bouwwerk werd in het jaar 130 verder uitgebreid en verfraaid in opdracht van de Romeinse keizer Hadrianus.

De historische stad Palmyra is sinds eind mei in handen van IS. Sindsdien heerst er wereldwijd grote bezorgdheid dat de extremisten de historische sites zouden vernietigen in "de stad van duizend zuilen". Palmyra is door Unesco erkend als werelderfgoed.