"Schutter Thalys is radicaal-islamist"

De zwaarbewapende man die vrijdag in Frankrijk is opgepakt na het vuur te hebben geopend aan boord van een Thalys, wordt ervan verdacht deel uit te maken van de "radicaal-islamitische beweging". Ook verbleef de man een tijdje in België. Dat verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag. Hij beklemtoonde evenwel dat de identiteit van de schutter nog formeel bepaald moet worden.

Als de identiteit die hij verklaarde, wordt bevestigd, gaat het om een 26-jarige Marokkaan die door de Spaanse autoriteiten aan de Franse inlichtingendiensten gesignaleerd was omdat hij tot die beweging behoorde, aldus Cazeneuve. Hij predikte wel nog voorzichtigheid wat betreft de identiteit van de man.

Volgens Cazeneuve verbleef de man in 2014 in Spanje en daarna in 2015 in België. Sommige bronnen melden dat de man geregeld in Antwerpen verbleef en dat hij onlangs in Syrië is geweest. In Brussel stapte hij aan boord van de Thalys. Het Belgische federale parket kondigde zaterdag aan ook een onderzoek te openen.

De verdachte zat zaterdag in de omgeving van Parijs in voorhechtenis. Hij was daar zaterdagochtend naartoe gebracht vanuit Arras, waar de Thalys-trein naartoe was omgeleid na het incident.