Inge Vervotte zat op trein van schietpartij

Oud-minister Inge Vervotte heeft het geweld op de Thalys naar Parijs van erg dichtbij meegemaakt. Ze zat een tweetal coupés verder dan die waarin een man overmeesterd kon worden nadat hij verschillende schoten had gelost. Van het geweld zelf zag Vervotte niets.

Nadat een alarm was afgegaan, hoorde Vervotte van een zichtbaar zenuwachtige treinbegeleider al snel dat er zich "een incident had voorgedaan met een man met een kalasjnikov, waarbij gewonden waren gevallen". Meer info was er op dat moment niet, maar kort daarop werd duidelijk dat de Thalys niet meer op de hogesnelheidslijn richting Parijs zat en werd afgeleid. "We reden veel trager en passeerden plots allemaal kleine dorpjes", aldus Vervotte, die op weg was naar Parijs voor een tentoonstelling.

Van paniek was er volgens de oud-minister geen sprake in haar deel van de trein. Ook niet toen er meer en meer nieuws binnen sijpelde via passagiers die op hun smartphones op zoek gingen op nieuwssites en sociale media. "Maar voor de mensen in de bewuste coupé moet het enorm indrukwekkend geweest zijn."

Tegen de tijd dat de Thalys aankwam, stonden politie en hulpdiensten al klaar in het station van Arras. "De overmeesterde man is dan gearresteerd en er was medische begeleiding voor de slachtoffers", vervolgt Vervotte, die ook al kort haar verhaal deed aan Het Laatste Nieuws.

De gestrande reizigers werden uiteindelijk in een sporthal ondergebracht, waar water en wat eten op hen stond te wachten. Vervotte zelf besloot echter al snel om weer naar het station terug te keren, waardoor ze relatief vroeg met een andere Thalys kon vertrekken. Rond middernacht arriveerde ze alsnog in Parijs.

Vervotte is de mannen die de dader overmeesterden, bijzonder dankbaar. "Het doet toch raar als je beseft wat er had kunnen gebeuren. Ik ben die mannen echt enorm dankbaar, want als je je inbeeldt hoeveel slachtoffers hadden kunnen vallen..."