Amerikaanse soldaten stopten schutter

De schutter die gisteren op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs drie mensen verwondde, werd overmeesterd door twee Amerikaanse soldaten, die als passagiers op de trein zaten. Samen met een Amerikaanse vriend en een Britse passagier konden ze de man ontwapenen. Drie van hen vertelden gisteren hun verhaal aan de pers, de vierde ligt in het ziekenhuis.

De mannen zaten vrijdag in dezelfde wagon toen ze plots een man met een geweer en ontbloot bovenlijf zagen opduiken uit de toiletten. "Mijn vriend Alek (Skarlatos) riep: 'pak hem', dus mijn vriend Spencer (Stone) sprong onmiddellijk op om hem te overmeesteren, gevolgd door Alek en mezelf", vertelde de Amerikaanse student Anthony Sadler aan CNN. "Met drie hebben we hem in mekaar geslagen. Spencer werd daarbij meermaals gesneden met een breekmes."

Skarlatos en Stone zijn allebei militairen. Samen met Sadler wisten ze de dader te overmeesteren en vast te binden. Spencer, die zelf gewond was, begon daarop een andere passagier te verzorgen die in zijn keel gesneden was.

Intussen ligt Spencer Stone zelf nog in het ziekenhuis. Volgens zijn vrienden stelt hij het relatief goed. "Maar als iemand was doodgeschoten, dan was het Spencer geweest. We hebben geluk gehad", besloot Alek Sadler op CNN.

President Hollande zal hen de komende dagen ontvangen op het Elysée.

Bekijk ook: