3 mensen gewond na aanslag op Thalys

Op de Thalystrein van Amsterdam richting Parijs is vrijdagavond een bloedige aanslag verijdeld. Een man opende het vuur rond 17.50 uur maar kon snel overmeesterd worden door enkele medepassagiers, waaronder twee Amerikaanse militairen. Drie mensen geraakten gewond bij het incident. De dader zou een 26-jarige Marokkaan zijn, die bekend is bij de Franse inlichtingendienst.

Na het incident stopte de Thalystrein in Arras, in het noorden van Frankrijk. De dader werd opgepakt en de gewonden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Alle reizigers werden opgevangen in de buurt van het station, er werd psychologische begeleiding voorzien. "Sommige reizigers verkiezen in Arras te blijven, maar de overgrote meerderheid reist vanavond nog verder naar Parijs", zegt woordvoerster Eva Mertens van Thalys. Hun trein -een ander exemplaar dan waar de feiten plaatsvonden- zou omstreeks 0.30 uur in de Franse hoofdstad aankomen.

Er worden de volgende dagen extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar Thalys wil niet in detail treden welke maatregelen dat zijn. "Dat ligt te gevoelig. De beslissing werd genomen door de Belgische regering, wij voeren uit", zegt Mertens.

"Thalys bedankt uitdrukkelijk de militairen die zijn tussen gekomen, net als de reizigers die hun kalmte hebben bewaard", luidt het ten slotte in het persbericht van de vervoersmaatschappij.