Rellen aan Grieks-Macedonische grens

De Macedonische oproerpolitie heeft vrijdagmorgen traangas en flitsgranaten ingezet om te beletten dat honderden migranten de grens van Griekenland naar Macedonië zouden oversteken. De migranten vluchtten in paniek uit het niemandsland tussen beide staten terug richting Griekenland. Dat deelde de Griekse televisie mee. Minstens vijf mensen raakten licht gewond.

De Macedonische ordetroepen trachtten met een in de nacht gelegde afsluiting van prikkeldraad de vluchtelingen de weg te versperren, aldus de Macedonische zender A1. De afrastering wordt door de politie in gevechtskledij bewaakt. Ook het leger controleert de grenszone in de omgeving van het stadje Gevgelije. Maar toch slaagden enkele honderden migranten er tijdens de rellen in, Macedonië binnen te geraken. Vele andere vluchtelingen gingen uit protest op de treinsporen liggen in de buurt van de grensovergang in Gevgelije.

Macedonië had wegens de gespannen vluchtelingensituatie aan zijn grenzen met Griekenland en Servië donderdag de noodtoestand afgekondigd en de hoofdverkeersader tussen Skopje en de Griekse hoofdstad Athene geblokkeerd. Duizenden migranten strandden tussen Griekenland en Macedonië. Ze zijn via de Balkanroute onderweg naar West-Europa.

De meeste onder hen zijn voor de burgeroorlog in Syrië gevlucht. Met de maatregelen willen de Macedonische autoriteiten naar eigen zeggen de druk op het grensstadje Gevgelije verminderen. Van daaruit proberen elke dag honderden één van de drie treinen richting Servië te nemen.