Massa dode vissen in Tianjin aangespoeld

Op de oever van de rivier Tianjin in China, op enkele kilometers van de chemische fabriek waar vorige week een grote explosie plaatsvond, zijn duizenden dode vissen aangespoeld. Volgens de autoriteiten is dit geen gevolg van de ontploffing en de chemische stoffen die daardoor in het water zijn terecht gekomen.

Bij de explosies in de fabriek in Tianjin vorige week kwamen 114 mensen om het leven en meer dan 700 anderen raakten gewond. In de fabriek werden chemische stoffen opgeslagen. Er was onder meer 700 ton van de dodelijke chemische stof cyanide aanwezig. Experts waarschuwen dat er in het water rond de haven van Tianjin tot 227 keer meer cyanide zit dan toegelaten. Toch zeggen de autoriteiten dat de vissterfte niet te wijten is aan cyanide in het water, maar door een laag zuurstofgehalte, dat geregeld voorkomt.

Gisteren verzekerde de overheid dat het drinkwater van de stad veilig is en dat er geen cyanide in zit, maar daar worden nu opnieuw vraagtekens bij geplaatst.

Intussen zijn er op de site van de ontploffing vier nieuwe branden ontstaan. Duizenden mensen zijn nog steeds geëvacueerd.