Wall street op laagste niveau dit jaar

Wall Street is donderdag geëindigd op het laagste niveau dit jaar, als gevolg van ongerustheid over de mondiale groei. De Dow Jones-index ging meer dan 2 procent lager en eindigde op 16.990,69 punten. De technologie-georiënteerde Nasdaq sloot 2,8 pct lager af, op 4.877,49 punten.

De Dow Jones staat nu op het laagste niveau sinds oktober vorig jaar. Ook de forse daling, met ruim 2 procent op één dag, is uitzonderlijk. Het is geleden van februari 2014 dat de beursindex zo sterk in waarde daalde.

China

Analisten verwijzen naar de onzekerheid over de Chinese conjunctuur, die een impact heeft op de wereldeconomie. De zwakke vraag in China zet ook de grondstoffenmarkt onder druk: de olieprijs schommelt rond het laagste niveau sinds 2009. Vanuit de VS kwamen dan weer verrassend positieve macro-economische statistieken, onder meer over de huizenmarkt, die een snelle rentestijging doen vermoeden.

Twitter

Het aandeel van Twitter was donderdag één van de grootste verliezers. Het zakte met 5,83 procent tot 26 dollar, oftewel de prijs waartegen het bedrijf in november 2013 naar de beurs trok. Tijdens de daghandel was het aandeel zelfs even onder de intekenprijs gezakt.