Tsipras kondigt ontslag regering aan

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zopas in een televisietoespraak zijn ontslag en daarmee vervroegde verkiezingen aangekondigd, zeven maanden nadat zijn linkse Syriza-partij door verkiezingen aan de macht was gekomen.

"Het mandaat dat ik op 25 januari heb gekregen, heeft zijn limiet bereikt", zo citeerde de Britse zender ITV uit de toespraak. "Nu moet het volk opnieuw beslissen", zei Tsipras die later op de avond naar president Prokopis Pavlopoulos gaat om zijn ontslag en dat van zijn regering aan te bieden.

Morele plicht

Tsipras zei volgens de Britse openbare omroep BBC dat, bij het aankomen van de eerste schijf van de nieuwe financiële hulp, hij nu de morele plicht heeft het Griekse volk te vragen een oordeel te vellen over alles wat hij heeft gedaan sinds hij aan de macht is gekomen.

Hij wil naar eigen zeggen de stem van dat volk hebben om zijn regeerprogramma verder te zetten. De Grieken zullen ook moeten beslissen of hij hen al dan niet goed heeft vertegenwoordigd bij de kredietverleners, aldus Tsipras, door de BBC geciteerd.

Zuiver geweten

Volgens het Griekse persbureau Ana zei de premier een zuiver geweten te hebben en wil hij een duidelijk mandaat van de kiezers. In het bijzonder wil hij onderhandelingen kunnen voeren omtrent een herstructurering van de Griekse schuldenberg.

Syriza

Tsipras noemde geen datum voor de stembusgang maar het geldt als zeker dat het 20 september wordt. Zijn ontslag wijdt hij aan de parlementsleden van Syriza die de voorbije weken tegen de regeringsbeslissingen inzake de financiële crisis hebben gestemd.

 

“De Griekse premier Alexis Tsipras kreeg al dagen almaar meer protest binnen zijn eigen partij. Vooral uit de extreemlinkse hoek van die partij”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. “ Ze verwijten Tsipras dat hij zijn kiezers bedrogen heeft omdat hij hervormingen doorvoert waar zijn kiezers “neen” tegen gezegd hebben. Dus hij ziet zijn eigen partij imploderen.”