Politie schiet zwarte verdachte dood

In St. Louis, in de Amerikaanse staat Missouri, hebben agenten woensdag een jonge zwarte man doodgeschoten. Dat leidde tot protest van ongeveer 200 mensen tegen het politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse minderheid. Het protest groeide uit tot rellen: de politie werd met stenen en flessen bestookt, ze reageerde met traangas en pakte negen demonstranten op. Voorts staken de boze burgers een Amerikaanse vlag en een leegstaand huis in brand.

In de versie van de politie luidt het dat twee mannen bij een poging tot huiszoeking van agenten op de vlucht sloegen. Tijdens de achtervolging van de mannen, sommeerden de agenten het duo de wapens neer te leggen. Eén van hen draaide zich om, bedreigde de politie met een wapen en werd neergeschoten. Het slachtoffer, 18 jaar oud, werd door vier kogels getroffen. De andere verdachte is nog voortvluchtig. In de woning werden vier wapens in beslag genomen, waarvan enkele gestolen waren, en een hoeveelheid drugs.

Sinds de dood van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson, een voorstad van St Louis, een jaar geleden is het wantrouwen van de Afro-Amerikaanse minderheid in de VS jegens de overheid enkel maar toegenomen. Een resem incidenten sindsdien heeft het idee van de harmonie van de Amerikaanse 'melting pot' aan het wankelen gebracht, temeer daar 'zwarten' ondervertegenwoordigd zijn in het politiekorps en blanke agenten zelden of relatief licht worden gestraft voor hun agressief optreden.