Trein met nazigoud ontdekt in Polen?

Twee Polen beweren een al decennialang verborgen trein met vermoedelijk nazigoud ontdekt te hebben en willen hun deel van de buit opstrijken. De ontdekkers beloofden de locatie van een trein boordevol nazischatten aan de Poolse autoriteiten, zo gauw ze een vindersloon van tien procent is gegarandeerd. 

Volgens de lokale media ontdekten de inwoners van de stad Walbrzych in Neder-Silezië een gepantserde trein. Ze kondigden echter aan de juiste vindplaats pas bekend te maken, als ze de garantie hebben gekregen voor een vindersloon van tien procent. Dat berichtte het nieuwsportaal daminfo.pl, dat een kopie van de brief van de vinders aan het stadsbestuur publiceerde. De stad wilde de vondst bevestigen noch ontkennen. Het is niet duidelijk of het om een sensationele vondst gaat of om louter wishfull thinking.

Trein wordt al jaren gezocht

"Dit is een bestaand verhaal", zei de lokale historica Joanna Lamparska op de nieuwszender TVN24. Al jaren wordt in de regio naar een legendarische trein gezocht, die in een ondergrondse gang zou verborgen zijn. Volgens andere onbevestigde plaatselijke verhalen zou een trein met roofgoed van de nazi's op het traject Wroclaw en Walbrzych verstopt zijn. "Het zou een ongelooflijke ontdekking zijn", zei Lamparska, maar spoorde tot voorzichtigheid aan: "Niemand heeft ooit het bestaan van deze trein bewezen".

"Vondst vergelijkbaar met Titanic"

Rondom Walbrzych zorgt de mogelijke schat toch voor de nodige opwinding. Tot 300 ton goud zou zich in de trein kunnen bevinden, vermoedt het online-portaal Wiadomosci Walbrzyskie. Jaroslaw Chmielewski, de advocaat van de schatzoekers, pookte de speculaties woensdag in een interview met Radio Wroclaw nog wat op: "Dit is een vondst met wereldwijde impact, vergelijkbaar met de Titanic".

Goud, ertsen en oorlogsgoed

In de omgeving van Walbrzych bevond zich tijdens de Tweede Wereldoorlog het ondergronds complex Riese met een uitgebreid tunnelssyteem. Wegens de luchtaanvallen in de laatste fase van de oorlog was gepland om in het Uilengebergte ondergrondse fabrieken te bouwen en een militair hoofdkwartier voor 20.000 manschappen. Gespeculeerd wordt dat de nu blijkbaar gevonden trein goud, waardevolle ertsen of geroofd oorlogsgoed bevat.

Foto: Archiefbeeld.