Pistorius komt dan toch (nog) niet vrij

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Justitie heeft de vrijlating op borgtocht van atleet Oscar Pistorius opgeschort en de zaak teruggestuurd naar een commissie die zich over voorwaardelijke vrijlatingen buigt. De loper zou normaal vrijdag vrijkomen na tien maanden te hebben gezeten voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Maar minister van Justitie Michael Masutha wil de beslissing van de commissie om de detentie van de atleet na tien maanden in huisarrest om te zetten, laten herbekijken.

"De beslissing op 5 juni 2015 tot vrijlating was voorbarig. Tengevolge daarvan is de beslissing opgeschort totdat de diensten voor voorwaardelijke vrijlating over de kwestie hebben beslecht", aldus een communiqué van het ministerie van Justitie. De beslissing in juni was het werk van de bevoegde autoriteiten in de Kgosi Mampuru II gevangenis in Pretoria, waar de 'Blade Runner' vastzit. Woordvoerder Mthunzi Mhaga van het ministerie van Justitie zei tegenover nieuwszender eNCA dat er nog geen datum is voor dat herbekijken door een hogere instantie. Daarmee lijkt de geplande vrijlating van Pistorius zeer onwaarschijnlijk.

De atleet had in oktober vijf jaar gekregen voor doodslag met schuld op Steenkamp, en was niet veroordeeld voor moord. Dankzij zijn goed gedrag verkreeg hij een voorwaardelijke vrijlating. Maar volgens het ministerie van Justitie viel die beslissing toen Pistorius daarvoor nog niet eens in aanmerking kwam, omdat hij toen nog geen tien maanden had gezeten. In Zuid-Afrika kunnen gevangenen voorwaardelijk vrijkomen als ze een zesde van hun straf hebben uitgezeten.