Duitsland geeft Griekenland groen licht

 

In de Duitse Bundestag is het derde hulpprogramma voor Griekenland woensdag door een grote meerderheid goedgekeurd. Daarmee is de weg vrij om Athene de eerste schijf over te maken van de 86 miljard euro waar het de komende drie jaar - onder strenge voorwaarden - recht op heeft.

Het Griekse programma kreeg de steun van 454 parlementsleden. 113 leden stemden tegen, 18 anderen onthielden zich. Het verzet tegen de derde noodlening voor Griekenland in vijf jaar is daarmee minder groot dan het verzet tegen de start van de onderhandelingen een maand geleden. Daar stemden 191 parlementsleden tegen.

Tegenstem

Het resultaat van de stemming woensdag is geen verrassing. Het is wel uitkijken hoeveel van de 311 leden van bondskanselier Angela Merkels CDU/CSU-fractie tegengestemd hebben. In de vroege namiddag wordt bekendgemaakt hoe iedereen gestemd heeft.

Tijdens het debat voorafgaand aan de stemming verklaarde minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat de nieuwe bail-out "in het belang van Griekenland en Europa" is. Toch waarschuwde hij ook voor de risico's die eraan verbonden zijn. "Er is natuurlijk geen garantie dat alles zal werken, en twijfels zijn altijd toegestaan." Ook noemde Schäuble de verdere deelname van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het reddingsplan "cruciaal".

3 miljard

Met de goedkeuring van het programma in Duitsland hebben alle nationale parlementen die zich erover moesten uitspreken, dat gedaan. Nu kan het Europees noodfonds ESM de eerste financiering beginnen overmaken, net op tijd om Griekenland in staat te stellen morgen/donderdag voor meer dan 3 miljard euro schulden aan de ECB terug te betalen.