Hulporganisaties eisen bescherming

Vele hulporganisaties eisen meer bescherming voor hun vrijwillige medewerkers in gewapende conflicten en rampgebieden. Tegelijkertijd lanceren ze ter gelegenheid van de Werelddag van de Humanitaire Hulp op woensdag 19 augustus een oproep voor meer respect voor de mensen die onbaatzuchtig hun leven riskeren voor de noodlijdenden.

Alleen al in 2014 werden bij aanvallen in 32 landen in totaal 603 hulpverleners gedood en 958 anderen verwond. Dat verklaarde algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, in Genève. Alle bij conflicten betrokken partijen zijn volgens het humanitair volkenrecht verplicht hulpverleners te sparen. Volgens hulporganisatie 'Care' werden de afgelopen vijftien jaar wereldwijd meer dan 3.000 humanitaire medewerkers gedood, gewond of ontvoerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon riep in een verklaring op de sociale netwerken en media te gebruiken om te wijzen op de moeilijke taken van humanitaire helpers en hun werk te prijzen. De in mei 2016 in Istanboel geplande eerste Wereldtop voor Humanitaire Hulp moet leiden tot een globaal platform waar regeringen, vertegenwoordigers van de burgermaatschappij en de privé elkaar kunnen vinden voor nieuwe samenwerkingsverbanden en initiatieven in de hulpsector.