Dodentol loopt op, aanslag niet opgeëist

In Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is de dodentol na de zware bomaanslag van gisteren opgelopen tot 22 dodelijke slachtoffers. Dat heeft de lokale politie gemeld. Er vielen 123 gewonden bij de aanslag nabij één van de drukst bezochte toeristische plekken van Bangkok. De aanslag is ondertussen nog niet opgeëist.

De explosie vond plaats in Ratchaprasong, een belangrijke winkelwijk in Bangkok, nabij de Erawantempel, een belangrijke plek in het Hindoegeloof, waar ook veel toeristen komen. Op het ogenblik van de explosie was het ongeveer 19 uur plaatselijke tijd (14 uur bij ons). De lokale politie meldde al snel dat het om een bomaanslag ging. Eerst werd gezegd dat de explosieven bevestigd waren op een motorfiets, maar intussen is gebleken dat de bom verstopt was in een schrijn. Volgens de politie was de bom gemaakt uit een in doek gewikkelde pijp.

Aanvankelijk was er sprake van vijf dodelijke slachtoffers en 20 gewonden, maar de dodentol is intussen opgelopen tot 22 dodelijke slachtoffers. Twaalf van hen waren op slag dood, de anderen stierven later in het ziekenhuis. Er zijn ook 123 gewonden gevallen. Daarmee is deze aanslag de dodelijkste in jaren in Thailand. Veel van de slachtoffers en gewonden zijn buitenlanders. Maar van veel van hun is de juiste nationaliteit nog niet achterhaald.

Aanslag nog niet opgeëist

Na de explosie heeft de politie nog minstens één andere bom gevonden in de omgeving. Dit explosief kon onschadelijk gemaakt worden door de ontmijningsdienst en bleek achteraf ook onschadelijk te zijn. Dat er mogelijk meerdere explosieven in de omgeving lagen, zorgde ervoor dat de politie de hele omgeving een tijdlang bleef uitkammen. De Thaise politie onderzoekt nu de aanslag. Maar dat verloopt moeizaam, zegt politiehoofd Somyot Pounpanmuang. Doordat de bom zelf volledig vernietigd werd, is het moeilijk te achterhalen waar het explosief vandaan komt.

De aanval werd nog niet opgeëist. Het Thaise leger had eerder wel al uitgesloten uit dat de aanslag werd uitgevoerd door de islamitische afscheidingsbeweging uit het zuiden van het land. Het leger ziet drie mogelijke motieven: politiek conflict, herschikking van overheidsfuncties of internationaal terrorisme.

 

Volg de ontwikkelingen hier live: