Dossier President Trump

Trump wil miljard aan verkiezingen uitgeven

Donald Trump, de meest flamboyante Republikeinse presidentskandidaat, is bereid 1 miljard dollar (900 miljoen euro) te betalen voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Dat zei hij zaterdag op nieuwszender CNN. Trump verklaarde bovendien dat hij geen geldschieters nodig heeft, aangezien hij zijn campagne volledig zelf kan financieren.

Trump noemde de vraag van CNN over hoeveel geld hij al uitgaf aan zijn campagne irrelevant. "Ik verdien 400 miljoen dollar per jaar, dus dat maakt geen verschil. Ik wil het land goed maken", aldus de vastgoedtycoon. Hij verklaarde later nog dat hij indien nodig een miljard dollar zal uitgeven.

De Republikein, die naar eigen zeggen 10 miljard dollar waard is, zei bovendien dat hij zich geen zorgen moet maken over populair zijn bij de lobbyisten en dat hij onlangs zelfs vijf miljoen heeft geweigerd van een geldschieter. Politici die wel geld accepteren worden marionetten van de geldschieters, aldus Trump, die zelf in het verleden trouwens menig presidentskandidaat financieel steunde.

De conservatieve politicus kondigde zaterdag ook nog aan dat hij zondagochtend (plaatselijke tijd) voorstellen zal publiceren over immigratie, waarin hij onder meer opnieuw zal pleiten voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico. "Niemand gaat door mijn muur geraken. Hij gaat sterk en stevig zijn", zei hij. Verschillende eerdere uitspraken van Trump over onder meer migranten – bijvoorbeeld dat Mexico verkrachters en moordenaars naar de VS stuurt – hebben geleid tot kritiek. Trump verklaarde zaterdag echter nog dat hij nog geen fouten heeft gemaakt tijdens zijn campagne.