Nog 95 vermisten na explosie in China

Het officiële dodental als gevolg van de zware explosies woensdagnacht in de Chinese havenstad Tianjin, is gestegen tot 112. Er zijn ook nog 95 mensen vermist, van wie 85 brandweerlui. Dat is veel meer dan eerst gezegd. De brandweer was woensdagavond al volop aan het blussen toen een opslagplaats met gevaarlijke chemische goederen ontplofte. Meer dan 700 mensen raakten als gevolg van de explosies gewond.

De ontploffingen vonden plaats na een brand in een opslagplaats waar chemische goederen waren gestockeerd. Maar over welke goederen het precies gaat, blijven de autoriteiten op de vlakte. Volgens enkele Chinese media lag er 700 ton natriumcyanide opgeslagen, een zeer giftige stof. De bedrijfsleiding van Ruihai Logistics, waar de explosies plaatsvonden, wordt in elk geval beschuldigd van het overtreden van de veiligheidswetten.

Intussen vinden testen plaats om te kijken of er toxische stoffen zijn vrijgekomen. Heel wat inwoners van Tianjin lopen met mondmaskers rond. Er klinkt ook kritiek op het feit dat de brandweer met water heeft geblust. In combinatie met bepaalde stoffen zoals calcium carbide ontstaat immers het hoogst explosieve acetyleen. 

De Chinese overheid lijkt lessen te willen trekken uit deze spectaculaire ramp en beval reeds een controle in het hele land naar gevaarlijke chemicaliën en explosieven, bericht de Britse zender BBC.