Dossier Griekse crisis

Eurogroep akkoord met reddingsplan

Na zes uur vergaderen heeft de eurogroep het licht op groen gezet voor het nieuwe Griekse reddingsplan, het derde al. De Grieken krijgen zo een noodlening van 85 miljard euro, verspreid over vier jaar. Het eerste deel wordt volgende donderdag overgemaakt. Het gaat dan om 26 miljard euro.

Eerder deze week sloot Griekenland een technisch akkoord met de internationale schuldeisers. Afgelopen nacht werd dat al goedgekeurd door het Griekse parlement, nu was het de beurt aan de Europese ministers van Financiën. Zij stemden in met het plan, maar daar staan wel heel wat voorwaarden tegenover. “De Grieken zullen een aantal hervormingen in een zeer snel tempo moeten doorvoeren”, vertelt onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

10 miljard naar banken

Van de 26 miljard euro die volgende week wordt vrijgemaakt is tien miljard bestemd voor de herkapitalisering van de Griekse banken. Die banken worden betrokken bij het privatiseringsfonds dat in oktober wordt opgericht. Van een Griekse schuldherschikking is geen sprake.

"Grieken niet uit problemen"

Het noodplan betekent niet dat de Grieken nu uit de problemen zijn. “Er is het probleem van de stabiliteit van de Griekse regering”, legt Van Overtveldt uit. “Dat weegt op de uitvoerbaarheid van het programma.