Dossier Griekse crisis

IMF: "Europa, verlicht Griekse schulden"

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft donderdag nog maar eens gepleit voor een schuldverlichting voor Griekenland. Pas als daarover een akkoord is, wil men zelf met geld over de brug komen, zo lijkt het. In Athene debatteert het parlement intussen over het derde reddingsplan van 85 miljard euro, maar de stemming zou pas voor vrijdagochtend zijn. In ruil voor dat geld moet Griekenland wel hervormingen doorvoeren.

De afgelopen twee weken was een team van het IMF in Athene om de details van de hervormingen die Griekenland moet doorvoeren, te bespreken. Delia Velculescu, die het team leidt, zei donderdag "dat ze hoopt dat de Europese partners van Griekenland de beslissing nemen om de schulden te verlichten, zodat de Griekse schuld duurzaam wordt".

Het IMF zal pas bekijken of ze bijkomende middelen voor Griekenland vrijmaakt, als de regering in Athene een beslissing heeft genomen over het hervormingsprogramma én als er maatregelen zijn genomen om de schulden te verlichten, luidt het. Een timing werd niet genoemd.

De bal ligt dus in het kamp van Europa. Vrijdag komen de ministers van de eurozone in Brussel samen over Griekenland. Vooral Duitsland lijkt zich nog hard te zullen opstellen, maar wil ook graag het IMF aan boord houden