Video: Gigantische explosie in China

Bij de zware explosies van woensdagavond in de Chinese havenstad Tianjin, in het oosten van China, zijn al zeker 50 mensen omgekomen, onder wie 12 brandweermannen. Dat meldt staatspersagentschap Xinhua donderdag. Bij de ontploffingen raakten ook 520 mensen gewond, 66 van hen zijn er erg aan toe, aldus het agentschap.

De Chinese president Xi Jinping heeft volgens CCTV opgeroepen om "alle mogelijke inspanningen te doen om de slachtoffers te helpen en de brand te blussen". Het vuur woedt nog steeds, gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Op foto's en video's is een enorme vuurzee achter een wolkenkrabber te zien en weglopende gewonde mensen. Stofwolken gingen tientallen meters de lucht in. De explosie zou zijn veroorzaakt door ontvlambare producten en explosieven in een containerterminal. Omdat er een opslagplaats met gevaarlijke producten vlakbij lag, deden er zich nadien nog explosies voor.

De explosie zou zich rond 23.30 uur plaatselijke tijd (18.30u onze tijd) hebben voorgedaan in een industriële zone in de havenstad. De Chinese staatstelevisie meldt ook dat er verschillende huizenblokken in de buurt zonder elektriciteit zitten. Volgens staatspersbureau Xinhua ontvluchtten mensen hun woningen omdat zij "een aardbeving vreesden". De schokgolf van de ontploffing was kilometers ver te voelen, zo twitterde het staatspersbureau. In Tianjin wonen 15 miljoen mensen. Daarmee is het de vierde grootste stad van China.

De brand zou volgens de autoriteiten zijn uitgebroken rond 22.50 uur in een opslagplaats vol "gevaarlijke" chemische producten van het bedrijf Ruihai Logistics Company. De bedrijfsleider werd opgepakt. Volgens de autoriteiten is het vuur intussen onder controle, maar nog niet volledig geblust.