Dossier President Trump

"Sterke I.S. schuld van Obama en Clinton"

Dat Islamitische Staat zo sterk is geworden, is de schuld van Hillary Clinton en de president Obama. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush gezegd tijdens een toespraak in Californië.

Volgens Bush is Islamitische Staat sterk geworden nadat de VS zich heeft teruggetrokken uit Irak. “Zeven jaar geleden bestond het langverwachte jihadistische kalifaat enkel in de koortsige verbeelding van de terroristen”, zegt hij. “Waar was minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al die tijd? Amper één keer is ze naar Irak gereisd.”

Hardere strijd

Jeb Bush is de broer van voormalig president George W. Bush en de zoon van George HW Bush, die als president elk een invasie in Irak hebben geleid. Jeb Bush belooft dat de VS een sterker standpunt zal innemen in Irak en Syrië. Zo zal hij de Iraakse en Koerdische troepen meer steun bieden en Amerikaanse soldaten toelaten zich te voegen bij de Iraakse eenheden.

Niet langer favoriet

Bush is één van de zeventien kandidaten om de Republikeinse nominatie voor het presidentschap binnen te halen. Hij werd lang als favoriet gezien, maar de afgelopen weken wordt de campagne gedomineerd door Donald Trump. Voor de Democraten is Hillary Clinton de favoriet.