Amnesty wil overal legale prositutie

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International pleit ervoor om prostitutie overal legaal te maken. Volgens hen is dat de beste manier om sekswerkers te beschermen. De plannen zijn omstreden en kregen eerder al veel kritiek, maar toch stemden een meerderheid van de afgevaardigden voor.

Amnesty pleit er niet alleen voor om sekswerkers te decriminaliseren, maar ook hun klanten en zelfs pooiers. Vooral dat laatste zorgt voor controverse. Tegenstanders verzamelden tienduizend handtekeningen en ook Hollywoodsterren Meryl Streep en Kate Winslet hadden kritiek. Volgens hen opent dit de deur naar nog meer uitbuiting van vrouwen.

Maar de mensenrechtenbeweging wijst er op te zullen blijven strijden tegen dwangarbeid en mensenhandel. “Als twee prostituees samen een appartement huren om hun activiteit uit te oefenen, wordt diegene die het huurcontract tekent in België beschouwd als de pooier. Dat willen we uit het strafrecht halen”, vertelt woordvoerster Valérie Michaux. “Als er echter sprake is van uitbuiting door een pooier, blijven we voor bestraffing.”