Tragisch: migranten Kos vechten voor plek

Op het Griekse eiland Kos is chaos uitgebroken. Het eiland kan de enorme toestroom van vluchtelingen niet aan. Op bovenstaande beelden is te zien hoe honderden migranten drummen om zich te laten registreren.

Vele bootvluchtelingen uit landen in oorlog, zoals Syrië, proberen via Kos verder te reizen richting Noord-Europa. Omdat ze met zovelen zijn, kan het eiland de toestroom niet aan. Het heeft de middelen niet om de mensen te voorzien van basisbehoeften zoals water, voedsel en sanitair. Verschillende mannen, vrouwen en kinderen bezwijken door de hitte. 

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft Griekenland aangespoord om de verschillende eilanden waar migranten toekomen, onder controle te houden. Volgens UNHCR zou Griekenland dit jaar al meer dan 107.000 vluchtelingen ontvangen hebben. Vele komen via zee, andere via Turkije.

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vorige week nog dat het land de toestroom van vluchtelingen niet aankan. En niet alle EU-lidstaten zijn even solidair. Toch zou de Europese Unie ervoor pleiten om 16.000 migranten meer gaan te verspreiden over twee jaar tijd.