Dossier Strijd tegen IS

Reporter undercover als IS-strijder

Islamitische Staat richt zich steeds meer op buitenlandse strijders die aanslagen willen plegen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, in plaats van naar Syrië of Irak te trekken om daar te vechten. Dat blijkt uit een undercoverreportage van de Britse zender Sky News. Daarnaast zijn er ook strijders die in Syië of Irak trainingen krijgen, maar dan gewoon naar hun thuisland terugkeren om daar aanslagen voor te bereiden.

Een journalist deed zich op het internet voor als een potentiële IS-strijder. Alsof het een doodgewone zaak was, werd hem gevraagd of hij liever een bom wou laten ontploffen of mensen onthoofden. Nadat hij had gezegd dat zijn voorkeur uitging naar een bomaanslag plegen, kreeg hij al snel een handleiding. De persoon met wie hij hierover chatte, verzekerde hem dat er in Groot-Brittannië nog strijders zijn die een aanslag voorbereiden.

De Britse zender sprak ook met een voormalige strijder, die bevestigde dat er speciale trainingskampen zijn voor buitenlanders die in eigen land aanslagen willen plegen. De man werkte anderhalf jaar als beveiliger voor zulke strijders. Aan Sky News vertelde hij dat er bij die trainingen ook Britten aanwezig waren.

Sky News heeft de informatie over mogelijke aanslagen doorgespeeld aan de Britse politie. Die vroeg de televisiezender niet om te stoppen met de undercoverreportage, maar om er net mee door te gaan, om zo informatie te blijven verzamelen.