Rivier Colorado kleurt geel: voor en na

Miljoenen liters giftig afvalwater afkomstig van een oude goudmijn in de Amerikaanse staat Colorado, zijn terechtgekomen in het lokale rivierenstelsel. Dat gebeurde toen een team van EPA, het federale milieuagentschap, begin augustus een lek kwam onderzoeken bij een verlaten mijn, in het zuidwesten van Colorado.

Werknemers van het agentschap braken toen, per ongeluk, de muur van een mijntunnel. Daarbij gutste er plots liters geelgekleurd afvalwater in Cement Creek en zo in de Animas rivier, die behoort tot het Colorado rivierenstelsel.

De stad Durango, die op zo’n 80 km ten zuiden van het lek gelegen is, kan het water niet langer als drinkwater gebruiken. Drie dagen na de lekkage had het smerig goedje al zo’n 120 km afgelegd richting het zuiden, nabij de grens van de staat New Mexico.

Het is een ramp voor de mensen en dieren die rondom het rivierenstelstel leven. Het afvalwater bevat zware metalen zoals arseen, kwik en lood. Op bovenstaande beelden is het enorme verschil te zien tussen de rivier vóór de lozing en erna.