Akkoord over Griekse noodsteun

Griekenland en de internationale geldschieters hebben dinsdag een akkoord bereikt over een nieuwe miljardenlening voor het land. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën bekendgemaakt. Volgens de Krant Kathimerini moet Griekenland onmiddellijk 35 hervormingen doorvoeren.

"Er is een akkoord bereikt. Enkele kleine details worden nu besproken"', zei een woordvoerder van het ministerie na marathongesprekken die de hele nacht duurden.

Athene wil een driejarig leningenprogramma voor circa 86 miljard euro uit het Europees noodfonds ESM. Sinds half juli onderhandelde de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun.

Het Griekse parlement moet de gevraagde hervormingen nu goedkeuren. Dat zou donderdag kunnen gebeuren. In dat geval kan de eurogroep vrijdag het licht op groen zetten. Zo kan Griekenland een schijf van 3,4 miljard euro op 20 augustus terugbetalen aan de Europese Centrale Bank.