Japan herstart eerste reactor na Fukushima

De Japanse regering heeft dinsdag, zoals aangekondigd, opnieuw een kernreactor in gebruik genomen. Dat is voor het eerst sinds de kernramp in Fukushima, waarna in september 2013 alle kernreactoren in het land werden stilgelegd.

"De reactor nummer 1 van de kerncentrale van Sendai is sinds 10.30 uur (lokale tijd) weer in gebruik", aldus een woordvoerder van het bedrijf Kyushu Electric Power. Vanaf vrijdag zou de centrale weer energie produceren, die vanaf september zal worden gecommercialiseerd.

“Veiligheid voorop”

De conservatieve regering van Japan koos ervoor de productie van nucleaire energie te hervatten, omdat het land nu dure elektriciteit moet invoeren. Nochtans blijkt uit peilingen dat een meerderheid van de Japanners tegen de kerncentrales is. Maar volgens de overheid voldoet de centrale van Sendai aan de strengste veiligheidsmaatregelen ter wereld. Ook premier Shinzo Abe beklemtoonde dinsdag nog eens dat veiligheid voorop staat.

Betoging

Sommige bewoners hadden de heropening van Sendai 1, op het zuidwestelijke eiland Kyushu, tevergeefs proberen tegenhouden via de rechtbank. Maandag was er nog een betoging met zo'n 200 deelnemers in de omgeving van de centrale. Onder meer Naoto Kan, premier van Japan toen de ramp in Fukushima gebeurde, stapte mee. In oktober zou een tweede kernreactor in gebruik worden genomen.