Ferguson: politie schiet man neer

In Ferguson, een voorstad van Saint-Louis in de Amerikaanse staat Missouri, zijn zondagavond plaatselijke tijd, tijdens een herdenkingsmars voor de zwarte tiener Michael Brown, enkele schoten gelost. Daarbij zou de politie een man hebben neergeschoten, zijn toestand is kritiek. Brown werd op 9 augustus 2014 doodgeschoten door een blanke politieagent. De dood van de tiener leidde vorig jaar tot hevige rellen bij de overwegend zwarte bevolking van de stad, die de politie beschuldigt van racisme.

Volgens lokale media zou het slachtoffer Tyrone Harris zijn, een jongeman van 18 die "bevriend was met Michael Brown". Harris zou zelf eerst op een politievoertuig gevuurd hebben.

Volgens een journalist van persbureau AFP, werden verschillende schoten gelost tijdens rellen tussen manifestanten en de politie. Minstens één manifestant zou daarbij gewond zijn geraakt. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, zijn toestand is kritiek. Volgens nieuwszenders CNN en Fox was het de politie die de man heeft neergeschoten. De neergeschoten man zou zelf met een gestolen vuurwapen de politie hebben beschoten. De politie van Saint-Louis roept via Twitter op weg te blijven uit Ferguson en West Florissant.

De herdenking was eerder op de dag rustig verlopen toen honderden deelnemers vier minuten en 15 seconden stil bleven om 12:02 uur, een symbool voor de vier uur en een half dat het lichaam van Brown op straat was blijven liggen op 9 augustus vorig jaar.

In de loop van de avond werd de sfeer grimmiger toen honderden manifestanten verzamelden in de straten van West Florissant en Ferguson. De politie riep hen echter op weer weg te gaan en dreigde met arrestaties. De agenten werden naar eigen zeggen bekogeld met voorwerpen terwijl ze de winkels in de straten probeerden te beschermen. De manifestanten zouden ook een winkel hebben geplunderd.