Honderden herdenken slachtoffer Ferguson

In het Amerikaanse Ferguson zijn honderden mensen op straat gekomen om de zwarte tiener Michael Brown te herdenken. Die werd een jaar geleden doodgeschoten door een blanke agent. Dat zorgde voor rellen en protest in het hele land. De agent werd uiteindelijk niet vervolgd.  

Op kop van de betoging liep de vader van Michael Brown (foto). Hij zei dat de manifestatie belangrijk is “om de herinnering aan zijn zoon levend te houden”. Hij klaagde ook aan dat er een jaar na de feiten nog altijd niets veranderd is. “Sommige families van politiegeweld hebben na de dood van Michael gerechtigheid verkregen. En dat heeft hen geholpen. Maar zelf moet ik nog altijd worstelen om deze beproeving te overwinnen.”

4,5 minuten stilte

Ook vandaag wordt Michael Brown nog herdacht. Zo zullen er 4,5 minuten stilte in acht worden genomen. Zo wordt herinnerd dat het lichaam van Brown 4,5 uur op straat lag voordat hij werd weggevoerd naar het mortuarium.

Michael Brown werd een jaar geleden tegengehouden door de politie omdat hij sigaren zou gestolen hebben uit een winkel. Hoewel hij ongewapend was en geen weerstand had geboden, werd hij neergeschoten door een politieagent. Zijn dood, en het feit dat het openbaar ministerie de agent niet vervolgde, leidde tot rellen in de stad. Ook in de rest van de Verenigde Staten leidden de gebeurtenissen tot fel protest.