Nagasaki herdenkt doden atoombom

In Nagasaki, in het westen van Japan, worden vandaag de slachtoffers van de tweede Amerikaanse atoombom herdacht. Die kostte exact zeventig jaar geleden het leven aan meer dan zeventigduizend mensen.

Om 11.02 uur lokale tijd, het tijdstip waarop de aanval werd uitgevoerd, zal een minuut stilte worden gehouden. Daarnaast worden in heel Nagasaki klokken geluid en zullen ook sirenes weerklinken in de stad.

Op 9 augustus 1945 werd de atoombom ‘Fat Man’ gedropt op de Japanse stad Nagasaki. De aanval kostte aan naar schatting zeventigduizend mensen het leven en vernietigde zowat tachtig procent van de gebouwen in de stad. Aanvankelijk was het de bedoeling om de stad Kokura te treffen, maar door de ongunstige weersomstandigheden moesten de plannen op het allerlaatste moment worden herzien.

Drie dagen eerder hadden de VS al een andere atoombom, ‘Little Boy’, op Hiroshima geworpen. Daarbij stierven naar schatting 140.000 mensen. Die aanval, de eerste ooit met een atoombom, is drie dagen geleden al uitgebreid herdacht. De aanvallen met de massavernietigingswapens leidden uiteindelijk tot de Japanse overgave, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.