Dossier Griekse crisis

"Akkoord over nodige Griekse hervormingen"

De internationale kredietverleners zijn het eens geworden over een ontwerpakkoord over de verdere Griekse hervormingen. Dat meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. De kredietverleners zijn nu al twee weken in Athene aan het onderhandelen. Het akkoord moet wel nog de goedkeuring krijgen van het Griekse parlement en van de Europese ministers van Financiën.

Het ontwerpakkoord telt 27 pagina’s en legt hervormingsvoorstellen voor de komende drie jaar vast. Zo zou Griekenland onder meer een half miljard euro willen besparen op het leger en meer concurrentie toelaten in de Griekse economie.

"Komende dagen een akkoord"

Gisteravond hielden experts uit verschillende eurolanden een teleconferentie over de stand van de onderhandelingen. “De instellingen zeiden dat er heel wat vooruitgang is gemaakt en wordt gemaakt”, vertelt een diplomaat, die anoniem wil blijven. “Het is ambitieus maar doenbaar om de komende dagen tot een akkoord te komen.”

"Volgende week gestemd"

Dat akkoord zou volgens dezelfde diplomaat volgende week al kunnen worden gestemd in het Griekse parlement. Het akkoord is cruciaal om op 20 augustus een nieuw steunpakket in werking te doen treden. Dan moet Griekenland ruim drie miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank.