Drukste filedag op Franse wegen

In Frankrijk stond vandaag op het hoogtepunt 985 kilometer file, 9 kilometer minder dan het record van 994 kilometer file vorig jaar. Daarmee is vandaag de drukste dag op de Franse wegen van het hele jaar. 

De files in Frankrijk kwamen pas echt op gang vanaf 9 uur, maar groeiden toen razendsnel aan. Op het piekmoment (12.50 uur) stond er 972 km file in het totaal. Dat is een pak meer dan vorige week (880 km in totaal) op hetzelfde moment.

Op alle assen ten zuiden van Parijs richting Spanje staan ellenlange monsterfiles (as Lyon-Orange-Perpignan-Spanje, as Parijs-Bordeaux-Spanje, as Parijs-Clermont-Ferrand-Spanje en as Parijs-Limoges-Toulouse). Het verkeer verloopt er uiterst moeilijk. Het overgrote gedeelte van de files staan richting vertrek. Maar ook richting terugkeer zijn er al files.

Dat er zoveel file staat is verrassend en meer dan voorspeld, zegt Touring. "Het is te wijten aan het laat op gang komen van het verkeer (minder spreiding) en aan het regenweer in de departementen in het zuidwesten van Frankrijk. We stranden dus op een zucht van het absolute record van vorig jaar (994 km file)."

Momenteel daalt het aantal files langzaamaan.