Dossier President Trump

5 hoogtepunten uit het 'Trumpdebat'

Gisteren debateerden tien Republikeinse presidentskandidaten voor het eerst met elkaar op televisie. De flamboyante zakenman en miljardair Donald Trump ging veruit met de meeste aandacht lopen. Hij bleef zijn gewone zelf en deed weer een aantal omstreden uitspraken. In de schaduw van Trump kwamen volgens commentatoren vooral John Kasich, de huidige gouverneur van de staat Ohio, en Marco Rubio, senator voor de staat Florida, sterk uit de hoek.

Bekijk hieronder de vijf opmerkelijkste momenten uit het debat.

Het meest opvallende nieuws uit het debat is het feit dat Donald Trump toegaf dat hij ook als onafhankelijke kandidaat wil opkomen als hij niet tot Republikeinse kandidaat verkozen zou worden. Dat leverde hem veel boegeroep op, waarop hij dreigend zei dat er dan maar gewoon voor gezorgd moest worden dat hij de Republikeinse presidentskandidaat wordt.

Een belangrijk thema in het debat was illegale immigratie, vooral vanuit Mexico. "We moeten een muur bouwen en dat moet snel gebeuren", klonk het uit de mond van Donald Trump. "We moeten illegalen buiten houden." Trumps tegenkandidaten waren iets genuanceerder. Zo is volgens Marco Rubio het probleem van illegalen veel complexer. "Wat voor zin heeft het als er een muur is, maar er gewoon tunnels onder worden gebouwd?", zo reageerde hij.

Heel wat Amerikanen hadden ook vragen over de aanpak van terreurgroep IS en de onrust in het Midden-Oosten. Ted Cruz, senator voor Texas, was alvast heel duidelijk over Amerikanen die zich bij IS aansluiten: "Wie zich bij zo'n groepering aansluit, tekent zijn doodvonnis", klonk het.

Republikeinen staan ook bekend als felle tegenstanders van het homohuwelijk. Dat geldt ook voor John Kasich, al geeft hij wel toe dat hij onlangs - met veel plezier - naar het homohuwelijk van twee vrienden is geweest.

"Dikke zwijnen, honden, slaven, misselijkmakende beesten, zo beschreef u in het verleden al vrouwen die u niet leuk vindt", herinnerde moderator Megyn Kelly de miljardair. Ze wilde dan ook graag weten of hij denkt dat iemand die zo over vrouwen denkt, president kan worden. Trump antwoordde dat hij geen tijd heeft voor politieke correctheid en gaf meteen Kelly ook een veeg uit de pan.