Dossier President Trump

Onafhankelijke opkomst Trump mogelijk

De miljardair Donald Trump ging zoals verwacht met de meeste aandacht lopen tijdens het eerste televisiedebat tussen Republikeinse presidentskandidaten. Als hij de Republikeinse nominatie niet binnenhaalt, dan komt hij mogelijk als onafhankelijke kandidaat op.

Het ging om het eerste televisiedebat, dat in primetime werd uitgezonden op de zender Fox. Slechts tien van de zeventien Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2016 mochten eraan deelnemen, namelijk zij die het beste scoorden in een aantal nationale peilingen.

Alle ogen waren op Trump gericht, de man die door zijn controversiële uitspraken al heel wat aan populariteit won. Bij de start van het debat vroeg de journalist wie eventueel als onafhankelijke zou opkomen en het tegen de Republikeinse kandidaat zou opnemen. De enige die zijn hand opstak was Donald Trump. "Ik doe op dit moment geen belofte", aldus de zakenman. Het publiek jouwde hem uit.

De Republikeinen zijn bang voor zo'n scenario, want de omstreden zakenman zou heel wat stemmen uit conservatieve kring kunnen binnenhalen. "Op die manier helpt Trump Clinton aan een overwinning", bekritiseerde Rand Paul, senator uit Kentucky de aankondiging.