Ophef over agent die kinderen handboeit

In de Verenigde Staten loopt een aanklacht tegen een agent die twee kinderen in de boeien sloeg op scholen in Kentucky. Een van de incidenten werd gefilmd, waardoor de zaak nu veel ophef veroorzaakt. Het gaat om een meisje van negen jaar en een jongen van amper acht.

Op de beelden die een personeelslid van de school van het jongetje in november 2014 filmde, is te zien hoe de handboeien rond de bovenarmen van het kind zitten omdat zijn polsen te dun zijn. De jongen zit op een stoel met de armen achter de rug. Een maand eerder zou de agent, Kevin Sumner, ook een meisje twee keer in de boeien hebben geslagen. Zij zou daardoor een ernstige mentale inzinking hebben gekregen waardoor ze naar het ziekenhuis moest. De kinderen lijden allebei aan ADHD, en in de staat is het verboden om kinderen met een handicap te handboeien.

De ouders willen met de steun van burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union nu voorkomen dat dergelijke wantoestanden nog voorkomen. Door hun aandoening hebben de kinderen moeite om zich te focussen of aanwijzingen op te volgen, stellen ze. Ze zijn daarnaast ook impulsiever en kunnen hun emoties moeilijk controleren. Het gedrag waarvoor de kinderen werden gestraft was dus rechtstreeks het gevolg van hun aandoening, luidt het.

De agent, Kevin Sumner, zegt via zijn advocaat dat hij gewoon strikt het boekje volgt. Dat schrijft voor dat je mensen in de boeien moet slaan als die zichzelf of iemand anders in gevaar brengen. Het feit dat de jongen de agent blijkbaar wou raken met zijn elleboog zou volgens Sumner dan genoeg zijn geweest om zijn handboeien boven te halen.