400 migranten gered voor kust Libië

Zo'n 400 opvarenden van het schip dat woensdagmiddag kapseisde voor de kust van Libië, zijn gered. Daarnaast werden al 26 lijken geborgen. Toch wordt er gevreesd voor nog vele doden, van mensen die in het ruim van het schip zaten bijvoorbeeld. Het is niet bekend met hoeveel ze aan boord waren.

De amper zeewaardige vissersboot, volgeladen met migranten op de vlucht naar Europa, kwam voor de kust van Libië in de problemen door de ruwe zee en zond een noodsignaal uit. Toen een reddingsschip naderde, kapseisde de boot. Zeven schepen, onder meer van de Italiaanse kustwacht en de Ierse marine, zijn betrokken bij de reddingsactie. Op bovenstaande beelden is te zien hoe de organisatie Artsen Zonder Grenzen een jong kind uit het water redt.

"Het was een verschrikkelijke aanblik: mensen die zich vertwijfeld aan reddingboeien en boten vastklampten, mensen die voor hun leven vochten tussen zij die al verdronken waren", getuigt Juan Matias, coördinator bij Artsen zonder Grenzen dat met het schip Dignity I ter plaatse is.

Volgens de kustwacht zijn bijna 400 mensen in veiligheid gebracht. 370 van hen zouden donderdag aankomen in Palermo. Er werden ook al 26 lijken geborgen, aldus het Italiaanse persagentschap Ansa. Hoeveel mensen er precies aan boord waren, is nog niet duidelijk. Er wordt gevreesd voor tientallen doden. Zij die zich in het ruim van de boot bevonden, zaten als ratten in de val, want het tuig zonk op enkele minuten.

De Internationale Organisatie voor Migratie meent dat er dit jaar al zeker 2000 mensen zijn gestorven bij de oversteek van de Middellandse Zee. In april kwamen nog honderden mensen om toen hun boot zonk in de buurt van het eiland Lampedusa.