Inwoners Myanmar vluchten voor water

Honderden mensen die getroffen zijn door de zware moessonregens in Myanmar, zoeken toevlucht in een klooster in het noordwesten van het land. De Myanmarese autoriteiten hebben internationale hulp gevraagd om meer dan 210.000 mensen te voorzien van voedsel, kleding en schuilplaatsen. Er zouden al minstens 47 mensen omgekomen zijn in overstromingen.

Door overstromingen zijn ook duizenden landbouwvelden onbruikbaar geworden in Myanmar. Volgens de VN zou dit het plantseizoen kunnen verstoren en een gevaar betekenen voor de voedselvoorziening op lange termijn.

Zo'n 200.000 mensen proberen intussen in de overstroomde regio’s van Myanmar te overleven. Velen zochten hun toevlucht in scholen en kloosters. Volgens het VN-Bureau voor humanitaire aangelegenheden (OCHA) zijn tal van plaatsen van de buitenwereld afgesneden. De stroomvoorziening en de communicatie zijn onderbroken en minstens 150.000 mensen hebben dringend nood aan levensmiddelen, drinkwater, tenten, medicatie en muggennetten.

Het einde van het natte weer is bovendien niet in zicht en gevreesd wordt dat de toestand nog zal verergeren. Ook Vietnam en India hebben te kampen met overstromingen door zware regenval.